INFORMACIJE O COVID-19: Zaradi izbruha koronavirusa nadaljujemo z delom na daljavo, iz svojih domov, da ostanemo varni, vendar to ne vpliva na storitve, ki jih zagotavljamo svojim strankam. Še vedno smo tu za vas - 100%!
Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Jamstvo zakonitosti programske opreme

Da bi zagotovili, da našim strankam ponujamo kakovostno programsko opremo, pri pridobivanju le-te uporabljamo postopek preverjanja v 3 korakih. Na ta način smo zmožni zagotoviti, da so vse naše licence 100% zakonite.

Kako poteka preverjanje?

Vsako licenco s sistemom v 3 korakih preveri naš strokovnjak za licence:

Zagotavljamo pravno garancijo

Z vsako licenco prejmete pravni dokument, ki nas zavezuje k zagotavljanju doživljenjske garancije na izvor in zakonitost z naše strani dobavljene programske opreme. V primeru kakršnihkoli težav prevzemamo polno pravno odgovornost za dobavljene licence. Sodelujemo le z zanesljivimi in preverjenimi dobavitelji. Naša družba se pridružuje organizacijam s skupnim ciljem odkrivanja nezakonitih licenc in njihove prijave pravnim organom.

Kakšno je stališče prava glede ponovne uporabe rabljenih licenc?

Ena najpomembnejših razsodb v zvezi s prodajo rabljenih licenc je izdalo Sodišče Evropske unije leta 2012.

Sodišče EU je v razsodbi Sodba v zadevi C-128/11 UsedSoft GmbH/Oracle International Corp. odločilo, da: »Avtor računalniških programov ne more preprečiti nadaljnje prodaje »rabljenih« licenc, ki omogočajo uporabo njegovih programov, prenesenih s spleta

To pomeni, da je prodaja »rabljene« programske opreme povsem legalna. Ta sodba je oblikovala varno in zakonito podlago za celotno EU za zagotavljanje zdrave in poštene konkurence na evropskem trgu.

Iz sodbe izhaja tudi naslednje:

  • Časovno neomejene licence za programsko opremo je dovoljeno prosto prodajati. V primeru, da sami kupite programsko opremo, jo lahko kasneje pod enakimi pogoji prodate.
  • Izključna pravica avtorja programske opreme se izčrpa s prvo prodajo. Kupci, ki si zagotovijo računalniški program na prostem trgu, imajo pravico, da to programsko opremo uporabljajo.
  • Četudi licenčna pogodba prodajo (nadaljnjo prodajo) programske opreme izrecno prepoveduje, nosilec dotične pravice nadaljnje prodaje več ne more preprečiti. Licenčna pogodba ni nad pravom Evropske unije in točke, ki so z njim v nasprotju, niso pravno veljavne (velja predvsem za t. i. »OEM« programsko opremo).
  • Način distribucije nima vpliva. Programska oprema je lahko distribuirana na CD/DVD ploščah ali preko spleta. Nosilec pravice pri nadaljnji prodaji enakega blaga ne more ponovno zahtevati plačila, saj ga je prejel že ob prvi prodaji. V obtoku bo še naprej samo ena kopija programske opreme, torej, zakaj bi bilo za le-to potrebno še enkrat plačati.

Oglejte si sodbo Sodišča EU (na voljo v EN)

Zgodovina zakonitosti rabljene programske opreme

Oglejte si glavne odločitve Evropskih direktiv, ki so vplivale na razmere na trgu z rabljeno programsko opremo.

 

2000

»Sodba Nemškega zveznega sodišča je dovolila prodajo OEM in DSP različic brez vezave na strojno opremo.«

Sodba Nemškega zveznega sodišča s 6 julija 2000, file no. I ZR 244/97

2001

»S prvo prodajo izvirne kopije v okviru Evropske skupnosti se izčrpajo pravice prvotnega lastnika do nadziranja prodaje te kopije.«

Odlomek iz direktive EU 2001/29/EC

2006
Deželno sodišče v Hamburgu je potrdilo, da je nadaljnja prodaja Microsoftove programske opreme zakonita. To se nanaša tudi na prodajo posameznih licenc iz sklopa licenc za določen izdelek.

2009
"...drugi pridobitnik licence tako kot vsak nadaljnji pridobitnik pridobi tudi pravico do nadaljnje distribucije in dobička od le-te.«
Direktiva 2009/24/EC Evropskega parlamenta in Sveta EU

2011
Kantonalno sodišče v Zugu, Švica, je odločilo, da »Adobe ne more niti na podlagi avtorskega prava omejevati nadaljnje prodaje programa po njegovi prvi prodaji.
Ta precedens je predstavljal veliko zmago za globalni trg programske opreme.

2012
»Avtor računalniških programov ne more preprečiti nadaljnje prodaje »rabljenih« licenc, ki omogočajo uporabo njegovih programov, prenesenih s spleta.«,
– 
Sodba v zadevi C-128/11 UsedSoft GmbH/Oracle International Corp International Corp.

2016
»Prvotni pridobitnik kopije računalniškega programa z licenco za neomejeno uporabo lahko to rabljeno kopijo in licenco zanjo proda nadaljnjemu pridobitniku.« – Sodba Sodišča EU, Sodba v zadevi C-166/15 Aleksandrs Ranks in Jurijs Vasiļevičs

Kako na to gledamo v Software Deals?

Po našem mnenju daje prodaja rabljenih licenc ljudem možnost zakupa zakonito pridobljene programske opreme za precej nižjo ceno, kot bi jo drugače morali plačati. Licenca za prvotnega imetnika postane praktično neuporabna, zakaj je torej ne bi uporabil nekdo drug?

S programsko opremo je skoraj tako kot s knjigami. Po tem, ko kupite knjigo, vas nihče ne bo vprašal, ali ste knjigo prodali naprej komu drugemu, denimo preko prodajnega portala. S tem, ko vam je knjigarnar knjigo prodal, je prišlo do t. i. izčrpanja pravic in nihče vam več ne more preprečiti, da bi knjigo prodali naprej nadaljnjemu uporabniku. Enako velja za programsko opremo. Takoj, ko uporabnik odstrani programsko opremo s svojega PC-ja, nima več koristi od njenega lastništva in je upravičen licenco prodati nekomu drugemu.

Vaš izdelek je bil dodan v košarico

Brezplačna dostava in 30 dnevna zagotovitev vračila denarja