Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Kaj so licence za programsko opremo in kateri tipi obstajajo?

Licenca za programsko opremo vam daje zakonsko pravico, da nameščate, uporabljate, dostopate, prikazujete, zaganjate ali na drugačen način uporabljate programe. Včasih boste morda potrebovali licenco za vsak računalnik ali napravo, na katero je nameščena programska oprema. Licenca vključuje pravice za nadgradnjo, in določa, ali je licenca trajna (časovno neomejena) ali začasna (omejena s končnim datumom).

Za vsak Microsoftov program, ki ga uporabljate, potrebujete licenco. Microsoft ponuja vrsto licenčnih možnosti za zadovoljevanje različnih potreb kupcev. Določila in pogoji se razlikujejo glede na vrsto licenciranja, prav tako pa cena -  vse je odvisno od vrste kupljene licence.

Katere so najpogostejše vrste licenc?

Vsak tip licence je primeren za različne uporabnike. Na primer licence OEM in Retail so namenjene posameznemu uporabniku, medtem ko so skupinske licence primerne za podjetja in organizacije.

Hitri pregled tipov licenc


*1
FPP - Polni paket z izdelkom ( Full Packaged Product)
*2 RDS - Storitve za oddaljeno namizje (Remote Desktop Services)
*3 VAMT - Orodje za upravljanje skupinske aktivacije (Volume Activation Management Tool)
*4 MAK - Ključ za več aktivacij (Multiple Activation Key); KMS - storitve upravljanja s ključi (Key Management Services)

 

OEM

Licenca proizvajalca originalne opreme. Ta vrsta licence se pridobi, ko kupite računalnik, prenosni računalnik ali drugo napravo iz e-trgovine, fizične trgovine ali neposredno iz podjetij, kot je HP ali Dell, in ima že nameščen operacijski sistemom, aplikacije podjetja Microsoft, ali oboje. Cene OS in/ali licence za aplikacije se seštevajo v končno ceno vaših kupljenih elektronskih izdelkov.

Prenosljivost

Prenosljive med napravami = ko deaktivirate licenco iz ene naprave, jo lahko nato aktivirate na drugem.

Pravna opomba: preprodajanje licenc programske opreme (vključno z OEM) je v Evropski uniji popolnoma zakonito. V skladu z zakonodajo EU: "Avtor programske opreme ne more nasprotovati nadaljnji prodaji njegovih" uporabljenih "licenc" in "čeprav licenčni sporazum prepoveduje nadaljnji prenos, imetnik pravic ne more več nasprotovati nadaljnji prodaji te kopije."  - Sodba CJEU primer: Case C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp

Aktiviranje uporabljene* licence

Spletna aktivacija je najlažja, vendar včasih za izdelke Windows 10 in zbirke Office ne deluje. V takšnem primeru vas prosimo, da se obrnete na našo podporo strankam (e-naslov: info@software-deals.si, telefonska številka: 8 288 02 57) in za vas bomo izdelek aktivirali s pomočjo aktivacije po telefonu.

*zavržena licenca s strani predhodnega lastnika, vendar obnovljena tako, da jo lahko uporabi novi uporabnik

 

Retail/FPP

Polni paket z izdelkom, bolj poznan kot maloprodajni verjetno najpreprostejša vrsta Microsoftove licence. Kupite jo preko spleta ali pa v trgovini in je vaša za vedno (morda ste v preteklosti kupili izdelke Windows ali Office). Lahko se namesti, odstrani in ponovno namesti kolikokrat želite ampak le v primeru, da izdelek nameščate na eno napravo naenkrat.

Prenosljivost

Prenosljive so med napravami = ko deaktivirate licenco iz ene naprave, jo lahko nato aktivirate na drugi.

Pravna opomba: preprodajanje licenc programske opreme (vključno z OEM) je v Evropski uniji popolnoma zakonito. V skladu z zakonodajo EU: "Avtor programske opreme ne more nasprotovati nadaljnji prodaji njegovih" uporabljenih "licenc" in "čeprav licenčni sporazum prepoveduje nadaljnji prenos, imetnik pravic ne more več nasprotovati nadaljnji prodaji te kopije." - Sodba CJEU primer: Case C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp

Aktivacija uporabljene licence

Spletna aktivacija je najlažja, vendar včasih za izdelke Windows 10 in zbirke Office ne deluje. V takšnem primeru vas prosimo, da se obrnete na našo podporo strankam (e-naslov: info@software-deals.si, telefonska številka: 8 288 02 57) in za vas bomo izdelek aktivirali s pomočjo aktivacije po telefonu.

*zavržena licenca s strani predhodnega lastnika, vendar obnovljena tako, da jo lahko uporabi novi uporabnik

 

Volume license

Ta vrsta licenc je najbolj primerna za podjetja in organizacije, ki zahtevajo nakup večjega števila licenc programske opreme, in ne potrebuje fizičnih medijev, kot so Microsoft CD-jev ali DVD-jev, navodila za uporabo, ali škatle. Nakup skupinske licence bistveno zniža stroške nakupa. Prav tako pa prihrani stroške in čas namestitve, ker se programe lahko namešča hkrati na več naprav v podjetju. Skupinsko licenciranje omogoča večjo prilagodljivost in upravljivost. Zahvaljujoč orodju za upravljanje Volume Activation (VAMT) se licenco lahko namesti na veliko število različnih naprav hkrati.

Prenosljivost

Prenosljive med napravami = ko odstranite program iz ene naprave, ga lahko namestite na drugo.

Pravna opomba: preprodajanje licenc programske opreme (vključno z OEM) je v Evropski uniji popolnoma zakonito. V skladu z zakonodajo EU: "Avtor programske opreme ne more nasprotovati nadaljnji prodaji njegovih" uporabljenih "licenc" in "čeprav licenčni sporazum prepoveduje nadaljnji prenos, imetnik pravic ne more več nasprotovati nadaljnji prodaji te kopije."

Iz Sodbe Sodišča EU v primeru spora med družbama usedSoft in Oracle je razvidno, da se načelo 'izčrpanja pravice' nanaša na vsak posamezen kos programske opreme, kupljen v prosti prodaji, ne glede na to, ali je posamezen program kupljen kot del sklopa licenc ali ne. Višje deželno sodišče v Frankfurtu je prišlo do istega zaključka v svoji sodbi z decembra 2012. Presodili so, da pri nadaljnji prodaji posameznih licenc, ki so bile prvotno kupljene kot del sklopa licenc, » ni razloga za pomislek, da bi šlo za nedovoljeno drobljenje licenc."

Prenosljivost

Razširjene pravice uporabe - en uporabnik lahko uporablja programsko opremo na več napravah.

Upravljanje

  • Enostavno upravljanje prek VAMT (orodje za upravljanje aktiviranja licenc)
  • Hitro aktiviranje programske opreme na velikem številu naprav
  • Združljiv z sistemom upravljanja na daljavo (Remote Desktop Services)

Aktivacija uporabljenih * licenc

Aktivacijo posamezne licence lahko opravite ročno na spletu. Ta individualna aktivacija je primerna za manjšo količino licenc, saj bi večja količina trajala preveč časa.

Samodejna aktivacija programske opreme:

Večje število licenc je mogoče aktivirati naenkrat s pomočjo orodja VAMT (ki ga lahko prenesete tukaj). Vašo programsko opremo lahko aktivirate s pomočjo ključa za večkratno aktiviranje (MAK). Vsak MAK ključ omogoča določeno število aktivacij. Število preostalih aktivacij za MAK ključ izdelka lahko preverite s pomočjo orodja VAMT – to je običajno delo administratorja službenega omrežja. Če ugotovite, da je število preostalih aktivacij nizko, se obrnite na nas na e-naslov: info@software-deals.si ali po telefonu: 8 288 02 57 in poskrbeli bomo, da se bo številka povišala (tako da bomo poslali poseben zahtevek proizvajalcu programske opreme).

MAK ključi so najbolj primerni za podjetja in organizacije, v katerih nameščanje programske opreme ne poteka pogosto.

Drug način za aktiviranje vaših skupinskih licenc je KMS (Key Management Services-storitev upravljanja s ključi). Podobno kot MAK ključi so ključi KMS primerni za določeno število aktivacij. Razlika je v drugačnem procesu aktivacije. V omrežju podjetja morate konfigurirati strežnik s storitvijo za licenciranje programske opreme (Software Licensing Service) in vašim ključem KMS. Ta strežnik bo komuniciral s Microsoftovimi strežniki  za aktiviranje vaših izdelkov. Na ta način lahko aktivirate svoje naprave tako, da se prek svojega omrežja povežete s strežnikom licenciranja KMS.

KMS aktivacija poteče po določenem času (180 dni). Po tem času se mora stranka ponovno povezati s strežnikom in ponovno aktivirati licenco.

KMS je najbolj primeren za naprave, ki redko zapuščajo korporativno mrežo (na primer v bankah, velikih podjetjih itd.).

*zavržena licenca s strani predhodnega lastnika, vendar obnovljena tako, da jo lahko uporabi novi uporabnik

 

Medsebojna združljivost licenc

Obstajata dve različni vrsti datotek, ki se uporabljata za namestitev Microsoftovih aplikacij. Imenujeta se Click-to-Run (Klikni za zagon) in Windows Installer MSI (Windowsov nameščevalec).

Tehnologija Click-to-Run (Klikni za zagon) se uporablja za namestitev naročnine na Office 365 in večino drugih izdelkov Office 2013 in 2016. Tehnologija Windows Installer technology (MSI) se uporablja za namestitev skupinskih licenc različic programa Office, kot sta Microsoft Office Professional Plus in Microsoft Office Standard.

Na žalost pa ne morete imeti Office produktov (kot je sta izdaji 2013 ali 2016), ki uporabljajo dve različni namestitveni tehnologiji (omenjeno zgoraj), nameščene na isti napravi. To velja tudi za samostojne aplikacije, kot so Access, Visio, Project, Skype for Business ali OneDrive for Business.

 

Vaš izdelek je bil dodan v košarico

Brezplačna dostava in 30 dnevna zagotovitev vračila denarja